PREMIER LEAGUE   I   LA LIGA   I   MOTORSPORT   I   NHL   I   Bajnokok Ligája   I   Spílerek   I   MŰSORÚJSÁG   I   Spíler Extra
Változik a kvalifikációs rendszer a két Supercars helyszínen
Változik a kvalifikációs rendszer a két Supercars helyszínen

A bajnokság két legrövidebb versenyhelyszínén változik a kvalifikáció menete. A módosításra azért van szükség, mert a túl nagy forgalom miatt sokan nem tudnak tiszta gyors kört futni. Az elmúlt években rengeteg panasz érkezett emiatt a versenyfelügyelők felé.

A két helyszín nem más, mint Symmons Plains és Barbagallo. Mindkét pálya 2,4 km hosszú, ami huszonhat autó számára elég rövid. Ráadásul Barbagallon szabadkártyával is indulni fognak versenyzők, így akár huszonkilencre is rúghat az autók száma.

Három részre bontják a szombati és vasárnapi kvalifikációt is. A szabadedzések kiemelt szerepet fognak betölteni ezeken a hétvégéken. A pilóták a pénteki két szabadedzés összeredménye alapján kerülnek be az adott kvalifikációs részbe szombaton. Vasárnap viszont egy extra húsz perces edzés dönti majd. A Q1-be azok kerülnek, akik nem jutnak be az első tíz helyezett közé. A TOP 10 időt elérők automatikusan a Q2-be kerülnek.
A Q1-et szombaton rendezik. Számukra egy tízperces edzést tartanak, amely első hat helyezettje bekerül a Q2-be. A Q2 szintén tízperces lesz a tizenhat résztvevőnek, amely első tíz helyezettje bekerül a Q3-ba. Itt ismételten tízpercig harcolnak a legjobb rajthelyekért a versenyzők, meghatározva a végső sorrendet az adott futamra. Ezeken a hétvégéken egy extra szett abroncsot kapnak a csapatok. Ha beválik ez az új rendszer, akkor más pályákon is bevezethetik.

A Supercars technikai- és sportigazgatója David Stuart így fogalmazott: ˝Rengeteg problémánk volt Symmons Plainsben és Barbagalloban, ami a pálya hosszából és az autók mennyiségéből fakadt. A cél az, hogy csökkentsük a versenyfelügyelők munkáját. Ne kelljen vizsgálatot indítaniuk és büntetni a versenyzőket. Gondolkodtunk, hogy mi lenne a jó megoldás, végül úgy döntöttünk, hogy a MotoGP és a Formula 1 rendszerét kombinálva alkotjuk meg a saját szisztémánkat.˝

Idén is büntetni kellett versenyzőt Barbagallon. A mezőny egyetlen hölgy tagja Simona de Silvestro tartotta fel Shane van Gisbergent, aki kénytelen volt a gyors körében a pályát elhagyva a füves részen kikerülni a svájci pilótát, jelentős időhátrányt szenvedve emiatt.

A cikk szerzője: Baski Dávid
Kiemelt kép: Speedcafe.com


2018. január 6. 13:25

Címkék: motorsport Spíler TV MotorsportHD projekt supercars


Kapcsolódó anyagok


© 2018 TV2 Zrt.
Impresszum | Adatkezelési szabályzat | Felhasználói szabályzat | Kereskedelmi információk


Powered by Neoport Core CMS